BSC - WINTER EDITIE

Frequently Adventured Questions

 

1. Wat heb ik nodig voor zo’n rally?
2. Welke reisdocumenten heb ik nodig?
3. Heb ik een aparte autoverzekering voor Rusland? En een internationaal rijbewijs?
4. Wat is de minimumleeftijd voor deelname?
5. Waaraan moet mijn voertuig voldoen?
6. Hoe regel ik een voertuig?
7. Waar en wanneer start de rally?
8. Wat is er onderweg te doen?
9. Waar slapen we?
10. Mag ik me laten sponsoren?
11. Hoe pimp ik my ride?
12. Wat te doen bij pech?
13. Wat doen we met ons voertuig na afloop van de rally?

 

1. Wat heb ik nodig voor zo’n rally?

Simpel. Heel veel zin in een avontuur, een voertuig van 15 jaar of ouder, een visum voor Rusland (als je door Rusland wil rijden), wat zakgeld... en natuurlijk 16 dagen vrije tijd.

2. Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Een geldig paspoort, sowieso. EU-burgers hebben verder alleen een visum nodig voor Rusland. Vraag wel een dubbel inreisvisum aan, want Kaliningrad  is een Russische exclave... en we rijden dus 2 keer Rusland binnen.

Neem voor een visum contact op met een in Rusland gespecialiseerd reisbureau in de buurt of een adviesbureau als de RusReis.nl - of vraag het aan direct bij consulaat of ambassade. Lees er hier alles over.

Let op! Het aanvragen (en verlenen) van een visum kan enige tijd duren. En: voor sommige landen moet je paspoort langer geldig zijn dan de datum waarop je het land verlaat.

Een paar tips nog:

  • Een toeristenvisum voor Rusland is normaal gesproken 30 dagen geldig. Kies de startdatum van de rally als inreisdatum - zo ben en blijf je maximaal flexibel.
  • De SAC is geen reisbureau en geeft dus geen enkele vorm van reisbevestiging uit. Reisdoel bij de aanvraag moet dus altijd worden omschreven als ‘persoonlijk’.
  • Deelnemers van buiten de EU zijn zelf verantwoordelijk voor het uitzoeken van de toelatingseisen van de afzonderlijke landen. Laat je goed informeren!

3. Heb ik een aparte autoverzekering voor Rusland? En een internationaal rijbewijs?

Volgens de Russische wet behoeven ‘afdoende verzekerde voertuigen’ uit landen waarin de Groene Kaart geldig is, geen aparte Russische verzekering. Regel dus bij je autoverzekeraar een Groene Kaart (met de code ‘RUS’ erop) en klaar is kees.

Een internationaal rijbewijs is officieel niet nodig, maar bij grenscontroles wordt er toch vaak om gevraagd. Om lange discussies en teleurstellingen te voorkomen, adviseren we je dan ook om er (voor €17,95) toch eentje aan te vragen, bij de ANWB.

4. Wat is de minimumleeftijd voor deelname?

Gezelligheid kent geen tijd, maar om mee te kunnen doen aan deze rally moet je toch wel minimaal 18 jaar oud zijn. En in goede conditie natuurlijk, want een zondags wandelingetje door ‘t park is ‘t zeker niet.

5. Waaraan moet mijn voertuig voldoen?

Het moet minimaal 15 jaar oud zijn. Campers en caravans zijn (in principe) niet toegestaan, tenzij ‘t gaat om busjes als de T3, T4, GMC Vandura en Ford Transit.

Het voertuig moet verder APK-gekeurd zijn en natuurlijk legaal. En geen haast, want: het hoeft nog niet bekend te zijn op het moment van inschrijving. Je hebt dus nog tot de start van de rally om een voertuig te regelen.

Laat je voertuig, voorafgaand aan de rally, grondig nakijken!

6. Hoe regel ik een voertuig?

Goeie vraag. Er zijn oneindig veel manieren. Normaal gesproken biedt het internet uitkomst, maar je kunt natuurlijk ook je zus vragen of je haar geliefde koekblik even mag lenen. Een auto stelen raden we af. ‘t Geeft heibel en voelt niet goed.

7. Waar en wanneer start de rally?

De Baltic Sea Circle - Winter Editie 2019  start op zaterdag 22 februari 2020 in Hamburg. Het Starting Line Event begint om 10:00 uur en het officiële startsein wordt gegeven tussen 12:00 en 14:00 uur. Deelnemers ontvangen op maandag 22 januari 2020 een bericht met de exacte startlocatie.

8. Wat is er onderweg te doen?

Nog los van het roadbook en z’n vermakelijke missies, ga je je tijdens de Baltic Sea Circle geen moment vervelen. Het is nu eenmaal een aaneenschakeling van ontmoetingen, ontdekkingen en ontspanning! Maar ook een feestje hoort erbij.

Maar liefst 2  keer laten we tijdens deze rally de kurken knallen, en wel tijdens de White Nights Party in een van de Baltische staten en ergens boven de poolcirkel tijdens de Arctic Circle Party. De exacte locaties zijn ons geheimpje... tot aan de start van de rally.

9. Waar slapen we?

Of je nou wildkampeert aan de voet van een gletsjer of als een prinsje logeert in een driesterrenhotel. En of je nou alles van tevoren regelt of reist op de bonnefooi. Kies gewoon wat ‘t best bij past bij jóuw budget... en bij jóuw idee van ‘avontuur’.

10. Mag ik me laten sponsoren?

Onbeperkt! Dus vraag je autogarage om een laatste grote beurt, die schoenwinkel om een paar lekkere warme laarzen en je vaste kapper om een toffe coupe voor je team. Voor niks of in ruil voor reclame via social media, bestickering of wat je dan ook verzint.  

11. Hoe pimp ik my ride?

Ga los! Maar let op: op beide voordeuren en de motorkap komt een ronde sticker met officieel rally-logo met een diameter van 45 cm. Verder komen nog op het voertuig, duidelijk zichtbaar, 2 vierkante stickers van 45 cm bij 45 cm, met startnummer.

12. Wat te doen bij pech?

Fix het! Maar maak je vooral geen zorgen... redding is vrijwel altijd nabij:

  • Ongeschreven regel is dat teams elkaar altijd helpen. Er is altijd wel een team in de buurt dat wél over voldoende technische kennis beschikt.
  • Vraag locals om hulp. ‘t Zal je verbazen hoe behulpzaam men overal is; zelfs als je de taal niet spreekt… en zéker als je op een rondje wodka trakteert.
  • Bel de plaatselijke ANWB.

13. Wat doen we met ons voertuig na afloop van de rally?

Wat jij wil. Maar we zien je graag terug, een volgende keer. Met dezelfde auto of niet.